Idepal Oy

Idepal on pieni perheyritys, jonka perusti porvoolainen pariskunta vuonna 2016. Sen liiketoimintana on erikoisosaajien tuotteistaminen: Eri alojen ammattilaisilla on ammatillista osaamista, jota voi hyödyntää yksittäisissä sivutyönä tehtävissä projekteissa. Erikoisosaamisen hukkajahti on yhteiskunnallisesti merkittävä tehtävä.

Mistä se ajatus sitten lähti?

Idepal on ehkä Suomen ainoita pöytälaatikkoon perustettuja yrityksiä. Vuosikymmenten liikeideoiden pyörittelyjen jälkeen vaimoparan mieli oli niin rauhaton, että oli pakko hiljentää päänsisäiset kotkotukset ja perustaa se oy eli oma yritys. Kun nyt kerran oli ihan kelvollinen nimikin.

Yrityksen perustaminen ei kaksikkoa jänskättänyt. Hyvät pankkisuhteet yhdistettynä sujuviin asiointipalveluihin johtivat vääjäämättä kohti sivutoimista yrittäjyyttä. Molemmat perustajat ovat yrittäjäperheistä, joten epäonnistuminenkaan ei pelottanut ainakaan enempää kuin ajatuksesta luopuminen.

Yrittäjä on muuten lohduttoman säälittävä sana. Ikään kuin tarkoituksena olisi vain yrittää ja yrittää. Voisimmeko sopia puhuvamme ennemmin menestyjistä, onnistujista tai vain itsenäisistä ammattilaisista?

Ammatillisia sivubisneksiä

Ensimmäiset kuukaudet olivat hiljaisia – sekä liiketoiminnan että onneksi myös niiden päänsisäisten kotkotusten osalta. Erinäisten sattumien kautta pieniä projekteja alkoi kuitenkin kertyä – omista ja toisten sivutöistä.

Samaan aikaan vaimo osallistui työnohjaajakoulutukseen esimiestaitojensa kehittämiseksi. Johtamistaitojen karttumisen lisäksi työnohjaajakoulutuksessa tulikin opiskeltua itselleen uusi ammatti. Työnohjauksesta pitäisi varmasti jo eettisinkin perustein laskuttaa jotain, vaimo ajatteli. Onneksi oli nyt se yritys.

Suurin ilo pienestä perheyrityksestämme on ollut hukkaosaamisen hyödyntäjänä. Tämä tuntuu jopa yhteiskunnallisesti merkittävältä asialta. Monesta meistä riittää ns. virtaa myös ilta- ja viikonlopputöihin. Sama virta varaa akkuja myös päivätyön arjessa, kun omaa ammatillista osaamista arvostetaan ja sitä pääsee hyödyntämään laajasti.

Erikoisosaamisen hukkajahti on säilynyt Idepalin olemassaolon perustana nyt jo liki kaksi vuotta.

Koirien vuosissa eläville perustajille se on pitkä aika se.